Omavaraistalous

Mitä oma­va­rais­ta­lous on? Oma­va­rais­ta­lous tar­koit­taa talout­ta, jos­sa kaik­ki tai aina­kin val­tao­sa tar­vit­ta­vis­ta tuot­teis­ta val­mis­te­taan itse. Oma­va­rais­ta­lous oli esi­mer­kik­si Suo­mes­sa yleis­tä maa­seu­dul­la 1800-luvun lopul­le saak­ka. Myös luon­tais­ta­lous on omavaraistaloutta.

Unte­nOn­ne­la Ranch tilal­lam­me on pie­ni muo­tois­ta omavaraistaloutta.

Lam­pais­ta saam­me vil­laa, jos­ta saam­me lan­kaa ja kat­tei­ta kas­veil­le. Vuo­hien on tar­koi­tus tuot­taa tilan asuk­kail­le mai­toa. Kanat tuot­ta­vat ruo­ka­pöy­tään munia. Teem­me itse eläi­mil­le hei­nät omil­ta pel­loil­ta ja olem­me saa­neet myös teh­dä naa­pu­ri vil­je­li­jöi­den pel­loil­ta heinää. 

Vil­je­lem­me kas­vik­sia (kurk­ku, her­ne, papri­ka, tomaat­ti, kesä­kur­pit­sa), juu­rek­sia (pork­ka­na, peru­na, puna­juu­ri, lant­tu) ja eri­lai­sia mar­jo­ja (sas­ka­ton, vii­ni­mar­ja, man­sik­ka, pen­sas­mus­tik­ka, mar­ja-aro­nia, puo­luk­ka) ja hedel­miä (pää­ry­nä, ome­na). Teem­me itse säi­lyk­kei­tä (kurk­ku, puna­juu­ri ja kesä­kur­pit­sa) mehu­ja ja hil­lo­ja. Lihan saam­me tilal­la kas­va­neis­ta eläi­mis­tä. Suu­rin osa tilal­la tuo­te­tuis­ta ruu­is­ta pakas­te­taan, mut­ta myös säi­lö­tään kellarissa.

Kier­rä­tys kuu­luu tapoi­him­me. Mie­tim­me tark­kaan mitä voi kier­rät­tää ja mikä on niin sano­tus­ti tien­sä pääs­sä ja pää­tyy kaa­to­pai­kal­le taik­ka polttoon.